Beleidsplan
Beknopt beleidsplan Stichting SUR- SUNRISE FOUNDATION
- Inleiding
Stichting SUR heeft tot doel het algemeen belang te dienen door materiële en immateriële hulp in en buiten Nederland te bieden aan hulpbehoevende mensen, in het bijzonder kinderen en jongeren, ongeacht huidskleur, taal, religie, ras, sekte, politiek of levensbeschouwelijk. standpunt, klasse, geslacht, regio, land of iets dergelijks in termen van gerichte hulp en diensten. We proberen ook materiële en immateriële hulp te bieden aan organisaties die zich inzetten voor het helpen van mensen in nood in de wereld. Ook proberen wij relaties op te bouwen met en hulp te bieden aan soortgelijke organisaties op nationaal en internationaal niveau. We proberen dus allerlei materiële en morele hulp te bieden in natura, in geld, in voedsel, kleding, gezondheidszorg, onderwijs, brandstof, huur, onderdak, huwelijk, woningbouw, huisvesting en alle andere zaken om studies uit te voeren die allerlei activiteiten zullen ondersteunen die de samenleving ten goede zullen komen.
- Algemene Informatie
- Adresgegevens: Pretorialaan 46a – 3072 EP Rotterdam
- Website: www.sunriseaid.nl
- Contactpersoon: Ali Dönmez
- KvK nummer: 80864252
- Het RSIN/fiscaal nummer van de instelling: 861 829839
- Bestuurssamenstelling:
- Voorzitter: Ali Dönmez
- Secretaris: Faruk Gökçe
- Penningmeester: İsa Toptaş
- Merknaam: SUNRISE FOUNDATION (Vertaling van SUR naar het Engels)
- Beleid
Het humanitaire werk van Stichting SUR wordt geleid door de fundamentele beginselen menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligerswerk, saamhorigheid en universaliteit. Dit vormt de kern van haar aanpak om mensen in nood te helpen tijdens allerlei omstandigheden zoals natuurrampen en andere(behalve oorlogsgebieden). De mensen die we helpen kunnen erop vertrouwen dat we neutraal, onafhankelijk en onpartijdig zijn. Onze supporters weten dat we nationaal en internationaal de meest behoeftigen helpen, en onze medewerkers en vrijwilligers zien dat ze deel uitmaken van iets unieks. Het wederzijds begrip, de vriendschap, de samenwerking en de duurzame vrede tussen alle volkeren zijn belangrijk voor ons.
Over de hele wereld, wanneer humanitaire hulp nodig is, probeert Stichting SUR altijd aanwezig te zijn op plekken waar de meeste behoefte bestaat dankzij onze vriendelijke vrijwilligers.
Doelstelling:
De stichting heeft ten doel het algemeen belang te dienen door:
- het bieden materiële en immateriële hulp in en buiten Nederland aan hulpbehoevende mensen in het bijzonder kinderen en jongeren;
- het bieden van materiele en immateriële hulp aan organisaties die zich inzetten voor hulpbehoevende mensen in de wereld;
- het aangaan van relaties met en bieden van hulp aan organisaties met een soortgelijk karakter op nationaal en internationaal gebied;
- het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
Inkomsten:
- donaties;
- giften
- schenkingen
- subsidies
- erfstellingen
- legaten
- inzamelacties
Uitgaven:
Het geld wordt, al dan niet in natura, besteed/uitgegeven aan behoeften van individuen of organisaties die individuen in deze behoeften voorzien:
- voedsel
- kleding
- gezondheidszorg
- onderwijs
- brandstof
- huur
- huisvesting
- huwelijk
- waterputten
Vermogensbeheer:
Het vermogen van de Stichting SUR wordt doorgaans besteed voor de realisatie van de doelstellingen van de Stichting SUR. Stichting zal niet meer vermogen houden dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de beoogde werkzaamheden ten behoeve van de doelstellingen van de stichting.
Stichting SUR (lees; penningmeester) houdt een administratie bij. Uit deze administratie kun je o.a. opmaken welke bedragen er (per bestuurder) aan onkostenvergoeding zijn betaald, welke bedragen zijn uitgegeven aan het werven van geld en het beheer van de stichting. Dat geldt ook voor alle andere kosten, wat de aard en omvang van de inkomsten en het vermogen van de stichting is. Nogmaals benadrukken wij dat de bestuurders van Stichting SUR zich vrijwillig inzetten en ontvangen zij geen beloning/vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden. Bij onkostenvergoeding zal dit hooguit gaan om eventuele gemaakte reiskostenvergoeding. Er worden geen vacatiegelden betaald.
Besteding:
De Stichting zal niet meer vermogen houden dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de doelstellingen van de Stichting. Inkomsten van Stichting SUR zijn veel (eenmalige) donaties en giften van donateurs. De donateurs houden we zo gewenst persoonlijk op de hoogte van besteding van hun donateur.
Individuen en organisaties kunnen een beroep doen op Stichting SUR voor een (financiële) bijdrage. In dat geval moeten ze een aanvraagformulier invullen. Tussentijds en achteraf moeten ze besteding van deze bijdrage inhoudelijk en financieel verantwoorden. (Zie aanvraagformulier als bijlage).
Begroting en jaarrekening:
Voor elk kalenderjaar wordt een jaarplan en begroting opgesteld met daarin de geraamde kosten voor de activiteiten, onderhoud en afschrijving van instrumenten en materialen, personeelskosten, vergoeding voor vrijwilligers en verwachte inkomsten. (Zie begroting 2024 als bijlage).
Aan het einde van het kalenderjaar wordt door de penningmeester de boeken afgesloten. Daaruit worden de jaarstukken opgesteld. Het bestuur beoordeelt en controleert de stukken en dechargeert de penningmeester na goedkeuring. De jaarrekening verschijnt jaarlijks vóór 1 april. Deze is openbaar en te allen tijde opvraagbaar.
Indien Stichting SUR wordt opgeheven zal het bestuur, volgens regelgeving en de statuten, aangeven aan welke instelling met hetzelfde doel het batig saldo zal worden besteed (Zie statuten als bijlage).
Communicatie:
De stichting publiceert regelmatig waar zij mee bezig is op haar website. Elk donateur of relevante instelling/instantie kan naar haar beleidsplan en financieel jaarverslag vragen. Na ANBI status is verkregen zal het, indien vereist, ook worden gepubliceerd op de website.
Samenwerking:
Voor Stichting SUR is samenwerking met andere partijen en individuen belangrijk. Wij investeren graag in duurzaam vertrouwen en zien zelforganisaties en professionals als partners in het ondersteunen van kwetsbare mensen in de wereld. Wij zoeken graag elkaar actief op om te beginnen in laagdrempelig, informeel contact en gezamenlijke activiteiten.
Organisatie:
Stichting SUR heeft een bestuur en het bestuur is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid. De taken die hierbij horen m,b.t. financiën zijn o.a.:
- elk jaar een begroting opstellen
- een jaarrekening vaststellen en goedkeuren na afloop van een kalenderjaar
- beheren van de middelen
- besteden van de middelen en zorgen voor nieuwe voorzieningen
Taken en bevoegdheden van het bestuur van SUR.
- Het bestuur van SUR heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het besturen van de stichting, algemeen beleid, de kwaliteit van de activiteiten en de bedrijfsvoering.
- Het bestuur van SUR bepaalt en ziet toe op de identiteit van de stichting.
- Het bestuur van SUR neemt besluiten met betrekking tot het bepalen van het algemeen beleid wijziging van de grondslag en de doelstelling van de stichting.
- Het bestuur van SUR stelt desnoods een directeur aan.
- Het bestuur van SUR stelt de begroting, de jaarrekening, de financiële jaarverslagen en het sociaal jaarverslag vast. De jaarrekening wordt voor de vaststelling door het bestuur van SUR aan een door het bestuur van SUR benoemde accountant voorgelegd.
- Het bestuur van SUR stelt het strategisch beleidsplan vast.
- Het bestuur van SUR stelt het organisatiemodel vast.
- Het bestuur van SUR stelt op basis van het strategisch beleidsplan jaarlijks een plan vast voor de beleidsgebieden:
- beheer
- organisatie
- financiën
- huisvesting
- contacten met andere organisaties en individuen
- Het bestuur van SUR volgt en controleert het gevoerde beleid aan de hand van de door directeur uitgebrachte managementrapportages.
- Het bestuur van SUR voert halfjaarlijks functionerings- en beoordelingsgesprekken met een mogelijke directeur.
- Het bestuur van SUR beslist op bezwaarschriften en klachten.
Taken van de Voorzitter/Vicevoorzitter
- De voorzitter draagt er zorg voor, dat het bestuur als team functioneert.
- De voorzitter onderhoudt contacten met directeur van de SUR.
- De voorzitter leidt de bestuursvergaderingen en tekent met de secretaris de notulen en het jaarverslag, nadat deze door het bestuur zijn vastgesteld.
- De voorzitter bepaalt aantal, plaats, dag en uur van de vergaderingen van het bestuur in overleg met de directeur, met wie hij tevens in ontwerp de agenda opmaakt.
- De voorzitter bereidt de vergaderingen voor in overleg c.q. in samenwerking met de directeur.
- De voorzitter draagt zorg voor de stipte naleving van de statuten, het huishoudelijk reglement en eventuele andere reglementen.
- Onverminderd de bevoegdheid van het bestuur, vertegenwoordigt de voorzitter de stichting in en buiten rechte tezamen met een ander bestuurslid.
- De voorzitter ziet er op toe, dat de begroting voor het komende jaar en de rekening en verantwoording van het afgelopen jaar zo spoedig mogelijk in een bestuursvergadering worden behandeld. Indien de bestuursleden geen afschrift van de begroting en de rekening en verantwoording wordt toegezonden, moeten zij ter plaatse, door de voorzitter te bepalen, in de gelegenheid worden gesteld vooraf inzage in deze stukken te nemen.
Taken van de Secretaris
- De secretaris ontwerpt het jaarverslag en biedt dit tenminste veertien dagen voor de jaarvergadering aan het bestuur aan.
- In afwezigheid van directeur: De secretaris ontvangt en voert de correspondentie van de stichting en brengt de van belang zijnde gegevens hieruit ter kennis van de leden van het dagelijks bestuur en van de overige bestuursleden.
- De secretaris ziet toe op de naleving van het door het bestuur opgestelde rooster van aftreden van de bestuursleden.
- Onverminderd de bevoegdheid van het bestuur, vertegenwoordigt de secretaris en bij diens belet of ontstentenis zijn plaatsvervanger de stichting in en buiten rechte tezamen met de voorzitter.
- De secretaris draagt zorg voor:
- Het doorgeven van mutaties in het bestuur aan de stichtingenregister;
- Het in geordende staat bewaren van de archiefbescheiden.
- De secretaris schrijft op last van de voorzitter de vergaderingen van het bestuur en dagelijks bestuur uit, conform de statuten.]
- De secretaris bereidt de vergaderingen voor in overleg c.q. in samenwerking met de voorzitter.
- De ingekomen stukken worden door de secretaris op de bestuursvergadering overgelegd en desgewenst voorgelezen.
- De secretaris draagt zorg voor het opstellen van de notulen.
Taken van de Penningmeester
- De penningmeester beheert namens het bestuur het vermogen van de stichting, int de gelden en doet de betalingen.
- De penningmeester heeft de zorg voor een nauwkeurige boekhouding en ziet er op toe, dat voor elke betaling een bewijsstuk aanwezig is. Benodigde gelden worden door zijn zorg op een giro- of bankrekening gestort.
- De penningmeester verschaft het bestuur te allen tijde inzage van kas en bescheiden, die voor het financieel beheer noodzakelijk zijn.
- De penningmeester ontwerpt¬ de begroting voor het komende boekjaar en dient deze vóór 1 oktober bij de voorzitter in.
- Tevens dient hij vóór 1 april bij de voorzitter het ontwerp van de rekening en verantwoording over het afgelopen jaar in, onder toevoeging van een accountantsrapport. Het bestuur draagt er voor zorg dat de penningmeester in verband met zijn taakuitoefening beschikt over een schriftelijke volmacht.